Nedílnou ale opravdu nedílnou součástí každého řeckého stolu je tento fenomenální předkrm! A proto nesmí chybět i tady, mezi mými oblíbenými recepty.
Co budeme potřebovat?
- řecký jogurt (Kolios, Kri kri - dají se běžně sehnat např. Globus, Makro, Marks & Spencer)
- salátovou okurku
- česnek
- olivový olej, citron, sůl, pepř
- kopr (může/nemusí)
- černá oliva na ozdobu (musí být :-))
Jak na to?
Zcela jednoduše :-) Nejdříve si nastrouháme okurku (najemno, nebo nahrubo - je na Vás), kterou je nutné pořádně vymačkat (buď přes plátno, nebo v ruce). TIP - ze šťávy si pak můžete udělat osvěžující okurkovou limču! Vymačkanou okurku přidáme do jogurtu, přidáme utřený česnek (zase množství dle vašich chutí), přidáme olivoil, kapku citronu, sůl a pepř a nakonec nenáviděný nebo milovaný kopr a olivu doprostřed talířku.
TIP - stonky kopru nevyhazujte, udělejte si z nich parádní pesto. Do mixéru dejte nahrubo pokrájené stonky, olivoil, citron, sůl a pepř a rozmixujte. Pesto pak můžete použít na pokapání tzatziki a nebo třeba do kulajdy!
KALI OREXI! DOBROU CHUŤ!