Věděli jste, že z lilku se dá vykouzlit úplně úžasný salát/dip? Koukněte na recept níže:
Co budeme potřebovat?
- lilky (cca 1 ks/os)
- červenou buclatou papriku
- červenou cibuli
- jarní cibulku
- hladkolistou petržel
- olivový olej, citron, sůl a pepř
- pro uzenou chuť přidávám tzv. tekutý kouř
- na ozdobu granátové jablíčko
Postup:
Lilky nejdříve nakrojíme nožem podélně na několika místech, nebo propícháme vidličkou (aby při pečení měla kudy odcházet pára). A dáme společně s paprikami do vyhřáté trouby (na 220 stupňů na cca 45-50 min), lilky by měly být měkké a u paprik černá slupka (ty kontrolujte a možná vyndáte dříve). Papriky po vyndání dejte do mísy a přikryjte fresh folií, aby se zapařily. Až trochu vychladnou, půjdou vám pak lépe loupat. Lilky nechte také vychladnout a poté z nich vyndejte dužinu.
Dužinu můžete buď jen nasekat nožem - zůstane vám pěkná struktura - do varianty na salát. Nebo ji můžete rozmixovat v mixéru - varianta na dip.
V obou případech si ještě na pánvi osmažíme červenou cibulku a přidáme k ní lilkovou hmotu a ještě ji cca 10-12 min zahříváme, aby se z ní odpařila nadbytečná voda (abychom pak ve výsledku měli salát pěkně kompaktní). Jakmile budete se strukturou a hutností hmoty spokojení, nechte chvíli vychladnout a poté do ní zamíchejte nakrájenou oloupanou červenou papriku, jarní cibulku (hlavně tu zelenou část) a nasekanou petržel a přidejte notnou dávku olivového oleje, zakápněte citronem, osolte opepřete a dle chutě přidejte tzv. tekutý kouř, který salátu dodá příjemnou uzenou chuť a nahradí tak chuť grilovaného lilku :-) Na ozdobu pak přidávám granátové jablíčko, dodá tomu šťavnatý sladký element. Je možné taky přidat nadrobenou fetu.
KALI OREXI! DOBROU CHUŤ!