RECEPTY

Mé oblíbené recepty inspirované řeckou kuchyní 

Šlehaná feta s červenou řepou
  • feta
  • řecký jogurt
  • olivový olej
  • červená řepa předvařená
  • vlašské ořechy
  • sušené brusinky
  • citron
  • petrželka
  • sůl

 

Lehká večeře nebo součást stolu s mezze talířky.

Fetu rozetřete vidličkou, smíchejte s řeckým jogurtem a olivovým olejem. Celé vyšlehejte šlehačem do krémové konzistence.

Červenou řepu (předvařenou) nakrájejte na malé kostičky, přidejte nasekané vlašské ořechy, petrželku, sušené brusinky, citronovou šťávu, sůl a olivový olej.

Krém z fety rozetřete po talířku a navrch naskládejte směs z červené řepy.

Nakonec pokapejte olivovým olejem (nebo citronovým olejem).

K tomu se samozřejmě hodí domácí pita chléb :-)

 

Kali orexi!

Tyrokafteri (pikantní předkrm z feta sýru a jogurtu)

Tuto pikantní záležitost zbožňuji. Nejlepší kombinace s pečenými paprikami, ale hodí se vyloženě ke všemu :-)

Co budeme potřebovat:

- feta sýr
- řecký jogurt
- česnek
- čerstvou chilli papričku (červenou malou)
- chilli vločky (bukovo pálivé)
- pálivá paprika (koření - na barvu)
- olivoil, sůl

Jak na to:

Feta sýr rozmačkáme vidličkou na malé kousky, smícháme s jogurtem, tak aby nám vznikla pěkná krémové hmota (podobná tvarohu v alobalu) a připravíme si zálivku. V mixéru rozmixujeme olivový olej, utřený česnek, čerstvou chilli papričku, chilli vločky, pálivou papriku a sůl - množství dle vašich chutí a pikantní odolnosti. Tuto zálivku pak zamíchejte do fety s jogurtem podle chuti.

TIP! Na ozdobu upečte v troubě červenou/žlutou papriku (nechte ji tam až zčerná slupka - poté zakryjte fresh folií a nechte zapařit, poté vám půjde pěkně oloupat). Papriku nakrájejte na kousky, smíchejte s olivovým olejem a solí, přidejte bylinky (třeba hladkolistou petržel) a naservírujte na tyrokafteri.

KALI OREXI! DOBROU CHUŤ!

Tzatziki

Nedílnou ale opravdu nedílnou součástí každého řeckého stolu je tento fenomenální předkrm! A proto nesmí chybět i tady, mezi mými oblíbenými recepty.

Co budeme potřebovat?

- řecký jogurt (Kolios, Kri kri - dají se běžně sehnat např. Globus, Makro, Marks & Spencer)
- salátovou okurku
- česnek
- olivový olej, citron, sůl, pepř
- kopr (může/nemusí)
- černá oliva na ozdobu (musí být :-))

Jak na to?

Zcela jednoduše :-) Nejdříve si nastrouháme okurku (najemno, nebo nahrubo - je na Vás), kterou je nutné pořádně vymačkat (buď přes plátno, nebo v ruce). TIP - ze šťávy si pak můžete udělat osvěžující okurkovou limču! Vymačkanou okurku přidáme do jogurtu, přidáme utřený česnek (zase množství dle vašich chutí), přidáme olivoil, kapku citronu, sůl a pepř a nakonec nenáviděný nebo milovaný kopr a olivu doprostřed talířku.

TIP - stonky kopru nevyhazujte, udělejte si z nich parádní pesto. Do mixéru dejte nahrubo pokrájené stonky, olivoil, citron, sůl a pepř a rozmixujte. Pesto pak můžete použít na pokapání tzatziki a nebo třeba do kulajdy!

KALI OREXI! DOBROU CHUŤ!

 

Bifetkia (Biftečky z mletého masa)

Co by to bylo za řeckou hostinu bez masových biftečků z mletého masa. Tyto jsou navíc dovedené k dokonalosti spoustou bylinek a feta sýrem!

Co budeme potřebovat?

- mleté maso (může být pouze hovězí, nebo mix)
- čerstvá máta a hladkolistá petržel
- vejce
- střídka z toastového chleba (místo strouhanky na spojení)
- červená cibule a česnek
- olivový olej
- sůl, pepř, oregano 
- feta

Postup:

Mleté maso, nasekané čerstvé bylinky (nešetřit), celé vejce (na 500 gr masa - 1 vejce), střídku z toastového chleba (namočenou a vymačkanou - cca 2 plátky na 500 gr masa), olivový olej (přiměřeně - po řecku), sůl (s tou opatrně, budeme přidávat fetu, která je také slaná), pepř, oregano (nešetřit), nadrobno nadrobenou fetu (můžete jí třeba rozdrobit vidličkou, jde to snadno) a přidáme pěkně orestovanou cibuli a česnek. Vše smícháme dohromady a pořádně promísíme. Potom necháme v lednici odpočívat (ideálně hodinku, dvě). Potom vytváříme s hmoty placky (asi jako na karbanátek), nebo lze i kuličky a osmažíme buď na oleji v pánvi, nebo hodíme na gril.

 

KALI OREXI! DOBROU CHUŤ

Melitzanosalata (Salát z pečených lilků)

Věděli jste, že z lilku se dá vykouzlit úplně úžasný salát/dip? Koukněte na recept níže:

Co budeme potřebovat?

- lilky (cca 1 ks/os)
- červenou buclatou papriku
- červenou cibuli
- jarní cibulku
- hladkolistou petržel
- olivový olej, citron, sůl a pepř
- pro uzenou chuť přidávám tzv. tekutý kouř
- na ozdobu granátové jablíčko

Postup:

Lilky nejdříve nakrojíme nožem podélně na několika místech, nebo propícháme vidličkou (aby při pečení měla kudy odcházet pára). A dáme společně s paprikami do vyhřáté trouby (na 220 stupňů na cca 45-50 min), lilky by měly být měkké a u paprik černá slupka (ty kontrolujte a možná vyndáte dříve). Papriky po vyndání dejte do mísy a přikryjte fresh folií, aby se zapařily. Až trochu vychladnou, půjdou vám pak lépe loupat. Lilky nechte také vychladnout a poté z nich vyndejte dužinu. 

Dužinu můžete buď jen nasekat nožem - zůstane vám pěkná struktura - do varianty na salát. Nebo ji můžete rozmixovat v mixéru - varianta na dip.

V obou případech si ještě na pánvi osmažíme červenou cibulku a přidáme k ní lilkovou hmotu a ještě ji cca 10-12 min zahříváme, aby se z ní odpařila nadbytečná voda (abychom pak ve výsledku měli salát pěkně kompaktní). Jakmile budete se strukturou a hutností hmoty spokojení, nechte chvíli vychladnout a poté do ní zamíchejte nakrájenou oloupanou červenou papriku, jarní cibulku (hlavně tu zelenou část) a nasekanou petržel a přidejte notnou dávku olivového oleje, zakápněte citronem, osolte opepřete a dle chutě přidejte tzv. tekutý kouř, který salátu dodá příjemnou uzenou chuť a nahradí tak chuť grilovaného lilku :-) Na ozdobu pak přidávám granátové jablíčko, dodá tomu šťavnatý sladký element. Je možné taky přidat nadrobenou fetu.

 

KALI OREXI! DOBROU CHUŤ!

Pantzariasalata (Salát z červené řepy)

Tento recept dle mého okouzlí a nadchne i odpůrce červené řepy :-)

Co budeme potřebovat?

- předvařenou červenou řepu
- řecký jogurt
- vlašské ořechy
- olivový olej
- citron, sůl, pepř
- hladkolistá petržel
- feta

Řepu nakrájíme na kousky velikosti dle vaší preference, smícháme s jogurtem (odhadem tak jako když přidáváte majonézu do bramsalátu :-)), přidáme nasekané oříšky, olivový olej (nešetříme), zakápneme citronem, osolíme a opepříme a přidáme nasekanou petržel.

Pro přidání další chutě můžete dovnitř zamíchat nadrobenou fetu, nebo jen navrch na ozdobu.

Ochutnáme a případně dochutíme dle vašich chutí.

Naservírujeme na talířek, nebo do mističky a ještě posypeme nasekanými oříšky a petrželí.

KALI OREXI! DOBROU CHUŤ!